Bel nu!  (+31) 6 230 595 81

Hoe kun je zelf LP’s schoonmaken?

Digi-Me.nl > Kennisbank  > Hoe kun je zelf LP’s schoonmaken?
vinyl lp platen schoonmaken

Hoe kun je zelf LP’s schoonmaken?

Vinyl LP’s zijn een populaire manier om muziek te beluisteren, maar ze kunnen snel vuil worden door stof, vingerafdrukken en andere verontreinigingen. Gelukkig is het schoonmaken van vinyl LP’s een eenvoudig proces dat ervoor zorgt dat je vinylplaten weer klinken zoals ze hoorden te klinken.

Opdracht aanmelden
  • 10 jaar ervaring
  • Specialistisch en persoonlijk advies
  • Binnen de regio gratis opgehaald

Zelf LP’s schoonmaken

Voordat je begint met het schoonmaken van je vinyl LP’s, is het belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je vinyl LP’s op een veilige en gecontroleerde manier kan hanteren. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je LP’s niet uit je handen glijden en dat je ze op een stabiele ondergrond plaatst tijdens het schoonmaken.

Ten tweede is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste materialen gebruikt om je vinyl LP’s te schoonmaken. Er zijn speciaal ontworpen reinigingskits beschikbaar voor het schoonmaken van vinyl LP’s, maar je kunt ook gewoon wat milde zeep en lauw water gebruiken. Het is belangrijk om te onthouden dat je geen sterk alkalische of agressieve reinigingsmiddelen moet gebruiken op je vinyl LP’s, omdat dit de hoes of het vinyl zelf kan beschadigen. Ik gebruik zelf een LP wasmachine om ze te reinigen, deze zijn niet te koop en zal je zelf moeten bouwen. Dit is vooral handig al je grote aantallen LP’s wilt reinigen.

Stappenplan LP’s schoonmaken

Wil je jouw vinyl platen schoonmaken? Er zijn meerdere manieren om dit te doen. De meest eenvoudige manier is het gebruik van een zachte doek. Volg onderstaand stappenplan om jouw platen op deze manier te reinigen.

LP’s schoonmaken stappenplan:

  1. Zorg ervoor dat je werkomgeving stofvrij is. Dit betekent dat je eventueel stof af moet nemen van je platenkast of tafel voordat je begint met het schoonmaken van je vinyl LP’s.
  2. Verwijder vuil en stof van het oppervlak van je vinyl LP’s. Gebruik hiervoor een zachte kwast of een antistatische stofdoek. Zorg ervoor dat je het vuil en stof weghaalt van het midden van de plaat naar de randen, zodat het vuil niet in het groefpatroon van de plaat terechtkomt.
  3. Maak een milde zeepoplossing met lauw water. Gebruik hierbij ongeveer een theelepel milde zeep per liter water. Dompel een zachte doek of een antistatische stofdoek in de zeepoplossing en wring hem vervolgens goed uit.
  4. Wrijf het oppervlak van je vinyl LP’s voorzichtig schoon met de doek. Zorg ervoor dat je het vuil en stof verwijdert, maar zorg ook dat je niet te hard wrijft, omdat dit de plaat kan beschadigen. Werk vanuit het midden van de plaat naar de randen toe en let op vlekken of hardnekkig vuil. Als je een hardnekkige vlek tegenkomt, kun je een kleine hoeveelheid extra zeep gebruiken om deze te verwijderen.
  5. Spoel de vinyl LP af met lauw water. Gebruik hiervoor een zachte doek of een antistatische stofdoek en zorg ervoor dat je alle resten zeep verwijdert. Laat de plaat vervolgens goed drogen voordat je hem terugzet in je platenkast.
  6. Als je klaar bent met het schoonmaken van je vinyl LP’s, zorg er dan voor dat je je werkomgeving opruimt en alle materialen goed afspoelt en droogt. Zo voorkom je dat er vuil of zeepresten achterblijven op je LP’s of andere oppervlakken.

Laat jouw LP’s digitalseren

Als je op zoek bent naar een manier om je vinyl LP’s te laten digitaliseren, dan ben je bij ons bedrijf aan het juiste adres. Wij bieden professionele digitale conversiediensten aan om je vinyl LP’s om te zetten in digitale bestanden, zodat je ze kunt beluisteren op al je digitale apparaten. Onze ervaren medewerkers gebruiken hoogwaardige apparatuur om ervoor te zorgen dat je digitale versies van je LP’s klinken zoals de originele platen. Bovendien kun je bij ons kiezen uit verschillende digitale formaten, zodat je je muziek kunt afspelen op al je favoriete apparaten.

Ik heb 10 jaar ervaring met het digitaliseren van videobanden, casettes, dia’s en andere beeld- en geluidsdragers en beschik over hoogwaardige apparatuur. Daardoor weet je zeker dat je jouw beelden op de hoogste kwaliteit overzet, en er dus niets verloren gaat. Daarnaast zal ik de beelden optimaliseren en corrigeren, zodat ze nog beter uit de verf komen.

Wil jij LP’s overgezet hebben op de beste kwaliteit? Meld jouw opdracht aan en ik kom (al je dat wil) persoonlijk bij je langs. Twijfel je nog of heb je vragen? Ik kan je telefonisch adviseren over hoe jij jouw platen kunt digitaliseren.

Opdracht aanmelden
Michel Filius

Ik ben de eigenaar van DIGI-ME. Als opgeleid audiotechnicus ben ik expert in beeld- en geluidsdragende apparatuur. Van mij hobby om met oude apparatuur bezig te zijn, heb ik mijn werk gemaakt. Inmiddels heb ik 10 jaar ervaring met het digitaliseren van beeld en geluid.

Bel mij nu!